Խաղողը եւ մանգոն չեն բարձրացնում շաքարային դիաբետի առաջացման հավանականությունը. Daily Mail

Խաղողը եւ մանգոն չեն բարձրացնում շաքարային դիաբետի առաջացման հավանականությունը. Daily Mail

Ֆրուկտոզայով հարուստ մանգոն եւ խաղողը չեն մեծացնում դիաբետի, լյարդի ճարպային հիվանդության կամ քաղցկեղի վտանգը։ Այս մասին Daily Mail-ին ասել է Օքսֆորդի համալսարանի մետաբոլիկ առողջության ոլորտի հետազոտող, դոկտոր Նիք Նորվիցը։

Բժիշկը նշել է, որ ֆրուկտոզան բնական շաքար է, որը բնականորեն պարունակվում է բուսական սննդի եւ մեղրի մեջ: Այն նաեւ հաճախ ավելացնում են վերամշակված մթերքներին՝ եգիպտացորենի օշարակի տեսքով։ Արտադրողներն օգտագործում են եգիպտացորենի օշարակը գազավորված ըմպելիքներ, չոր նախուտեստենր, կաթնամթերք եւ կոնֆետ պատրաստելու համար:

Ֆրուկտոզայի պարունակությամբ առաջատարներն են մանգոն, խաղողը եւ ջեքֆրուտը` թթի ընտանիքց արեւադարձային ծառի մեծ պտուղ հաստ կանաչ կեղեւով: Սակայն Նորվիցը նշել է, որ այս մրգերի քաղցրությունը չպետք է «վախեցնի» մարդկանց դրանց օգտագործումից:

Գիտնականը վկայակոչել է 2014թ. Բժշկության ազգային ինստիտուտի հետազոտությունը, որը պարզել է, որ ֆրուկտոզան հատուկ ազդեցություն չի թողնում օրգանիզմի վրա, ինչը կհանգեցնի քաշի ավելացման՝ այլ աղբյուրներից շաքարի օգտագործման համեմատ: Նաեւ ֆրուկտոզայի օգտագործումը չի վնասում բարակ աղիին եւ լյարդին:

Դոկտոր Նորվիցը պատմել է, որ ամենաքաղցր միրգը՝ մանգոն, պարունակում է ավելի քան 20 վիտամին եւ հանքանյութ, ինչպես նաեւ բջջանյութ եւ հակաօքսիդանտներ, որոնք նվազեցնում են հաստ աղիի քաղցկեղի եւ սիրտ-անոթային հիվանդությունների առաջացման հավանականությունը։ Չափավոր քանակությամբ անվտանգ է նաեւ խաղողը։

Անկախ գույնից՝ խաղողի մեկ բաժակի մեջ պարունակվում է 12,3 գրամ ֆրուկտոզա՝ բանանի համեմատ, որն ունի ընդամենը 5,7 գրամ։ Եթե ​​դուք միանգամից չափից շատ խաղող եք ուտում, ֆրուկտոզան կարող է ճիշտ չներծծվել, ինչը կհանգեցնի փքվածության եւ ստամոքսի խանգարման: Սակայն գիտական աշխատանքները ցույց են տվել, որ խաղողի օգտագործումն օգտակար է սրտի եւ ուղեղի առողջության համար, ուստի չարժե նաեւ լիովին հրաժարվել դրանից։

Comments (0)
Add Comment