Wine Story. քաղցր երանության էլիքսիր. բացահայտիր հայկական աղանդերային գինիների հմայքը
Աղանդերային գինիներ պատրաստելու արվեստը համբերության եւ ճշգրտության նուրբ հավասարակշռություն է, քանի որ խաղողի յուրաքանչյուր տեսակ պետք է քաղվի հասունացման ճիշտ պահին եւ որոշակի կլիմայական պայմաններում, որպեսզի ստանանք այդպիսի թանձր քաղցրություն: Ուշ բերքի գինիների թավշյա հարստությունից մինչեւ սառցե գինիների եթերային նրբաճաշակությունը, աղանդերային գինիներն ունեն անհամար համեր, որոնք գրավում են խորաթափանց գիտակին եւ հետաքրքրասեր հետազոտողին:
NEWS.am STYLE-ը պատրաստել է հինգ հայկական աղանդերային եւ լիկյորային գինիների ընտրանի, որոնք համատեղում են հաճելի քաղցրությունն ու թթվայնությունը։
«Givany Muscat» լիկյորային սպիտակ կիսաքաղցր գինին պատրաստվում է Արարատյան դաշտում աճեցված մուսկատ խաղողից։ Վեց ամիս հնեցված կովկասյան կաղնե տակառներում, հագեցած մշկընկույզի բուրավետ համով, ջեմի եւ մեղրի նրբերանգներով, այս քաղցր գինին հիանալի համադրվում է մրգերի եւ չրերի հետ:
Խանութում միջին գինը 7000 դրամ
Այս գինին հագեցած է եւ հզոր, բայց ոչ տպավորիչ նրբագեղ համով սուրճի, մուգ շոկոլադի, սալորի ու մոշի մուրաբաների նրբերանգներով։ Katarine-ը ձեզ կուրախացնի նաեւ իր թավշյա դաբաղանյութերով եւ թեթեւ թթվայնությամբ, որը տալիս է գինու Կախեթի տեսակ, իսկ փոքր քանակությամբ Մուսկատը հաճելի քաղցրություն կհաղորդի դրան երկար հետհամով:
Խանութում միջին գինը 8200 դրամ
Takar Ruby Port
Պատկերացրեք, որ այս գինու պահպանման ներուժը 50 տարի է: Այն արտադրվում է Արմավիրի մարզում՝ ծովի մակարդակից ավելի քան 1200 մետր բարձրության վրա աճեցված տեղական Հաղթանակ սորտի ռուբին ոճի պորտ գինու տեխնոլոգիայով։ Գինին հնեցվում է հայկական եւ ֆրանսիական կաղնե տակառներում առնվազն 3 տարի։ Իդեալական է որպես ապերիտիվ կամ դիժեստիվ՝ համակցված աղանդերի, ինչպես նաեւ գառան ու թռչնի մսով ուտեստների, պանիրների հետ:
Խանութում միջին գինը 13 000 դրամ
NOA Natural Sweet
Աղանդերային բնական քաղցր գինի NOA-ն պատրաստվում է տեղական հայկական խաղողի տեսակներից, հիմնականում՝ Խաթունիից եւ Գարան Դմակից՝ «ուշ բերքահավաքի» մեթոդով. խաղողը երկար հասունացման ժամանակ ջրազրկվում է, շաքարի պարունակությունը խտանում է՝ գրեթե վերածվում չամիչի։ Շաքարի բարձր պարունակության պատճառով խմորումը երկար է եւ դանդաղ։ Այն դադարում է, երբ ալկոհոլի մակարդակը հասնում է մոտ 13%-ի, թողնելով բնական մնացորդային շաքար։ Գինին ունի ծաղկած ծիրանի եւ դեղձի ծառերի, մեղրի ու քաղցր սեխի թարմ բույրեր։
Խանութում միջին գինը 9200 դրամ
Voskevaz Muscat Rosali
Katarine-ի նուրբ եւ զտված քույրը, որն առանձնանում է թեյի վարդերի, մեղրի եւ կարամելի գրավիչ երանգներով, որոնք ստիպում են ամեն կումը պարուրել ձեզ հաճելի մածուցիկությամբ: Այս գինու մեկ այլ տարբերակիչ առանձնահատկությունն այն է, որ օգտագործում է մուսկատ վարդաբույր խաղողի տեսակը, որն աճում է Էջմիածին քաղաքի մոտ։
Խանութում միջին գինը 8400 դրամ:
Լիանա Աղաջանյան