Wine Story. նարնջագույն գինիներ՝ ինչպես խմել, ինչի հետ համադրել
Նարնջագույն գինին, որը նաեւ հայտնի է որպես «սաթի» գինի, իր անվանումը ստացել է արտադրության գործընթացում ձեռք բերված նարնջագույն-շագանակագույն գույնից։ Այն պատրաստվում է սպիտակ խաղողից, որը խմորվում է կեղեւների ու սերմերի հետ միասին՝ տալով նրան իր յուրահատուկ գույնն ու համը:
Այս գինին նորաձեւ է դարձել վերջին տարիներին բնական ու օրգանական արտադրանքի նկատմամբ հետաքրքրության աճի շնորհիվ։ Այն արտադրվում է առանց սինթետիկ հավելումների օգտագործման եւ առանց ֆիլտրման, ինչը դրա համը դարձնում է ավելի «հում» եւ «բնական»։ Բացի այդ, այն ունի ավելի երկար պահպանման ժամկետ՝ շնորհիվ իր բարձր տանինի պարունակության եւ թթվայնության:
Արտասահմանյան նարնջագույն գինիներից են վրացական «Կվերին», իտալական «Ռամանդոլոն» եւ «Ֆրիուլի-Վենեցիա-Ջուլիա», սլովենական «Ռեբուլան», ինչպես նաեւ ֆրանսիական «Օրանժը» եւ «Կոտ դե Ռոմանե-Կոնտին»։
Հայկական գինիներից կարելի է առանձնացնել Voskehat-ն ու Karas-ը։
Trinity Voskehat Ancestors-ը պատրաստվում է ծովի մակարդակից ավելի քան 1400 մետր բարձրության վրա աճեցված խաղողից, ինչը նրանց տալիս է յուրահատուկ համ եւ բույր:
Karas Kraki Ktor-ն Արմավիրի մարզում Քանդահարի խաղողից արտադրվող գինի է։ Այն ունի հարուստ բույր եւ խորը համ՝ կարամելի ու չոր մրգերի նոտաներով։
Նարնջագույն գինին ունի հարուստ բույր և բարդ համ՝ համակցելով թթվայնությունը, դաբաղը և մրգային նոտաները: Այն իդեալական է պանրի, մսի, ձկան և ծովամթերքի, ինչպես նաև բանջարեղենի և մրգերի հետ համադրելու համար:
Նարնջագույն գինին ունի հարուստ բույր եւ բարդ համ՝ համակցվելով թթվայնությունը, տանինն ու մրգային նոտաները: Այն իդեալական է պանրի, մսի, ձկան եւ ծովամթերքի, ինչպես նաեւ բանջարեղենի ու մրգերի հետ համադրելու համար:
Ամենահայտնի նարնջագույն գինիներից է վրացական «Կվերին»։ Այն ստացվում է Ռկացիտելի խաղողի տեսակից եւ արտադրվում է ավանդական տեխնոլոգիայով կավե ամֆորաներում, ինչը նրան տալիս է յուրահատուկ համ ու բույր։ «Կվերի»-ում կարելի է գտնել տանձի օշարակի, խնձորի քացախի, ցիտրուսային եւ մրգային նրբերանգների նոտաներ։
Բացի «Կվերիից» կարելի է առանձնացնել նաեւ «Մցվանեն»։ Այն արտադրվում է Կախեթիի շրջանում՝ Մցվանե խաղողից, որը հնեցվում է կավե ամֆորաներում։ Գինին ունի վառ գույն, ինտենսիվ բույր եւ ընդգծված համային հատկանիշներ։
Ընդհանրապես, նարնջագույն գինին յուրահատուկ եւ հետաքրքիր գինու տեսակ է, որն ուշադրություն է գրավում իր անսովոր գույնով, հարուստ բույրով ու բարդ համով։ Այն կարող է արտադրվել տարբեր խաղողի տեսակներից։ Ունի իր առանձնահատկությունները՝ կախված արտադրության տարածաշրջանից եւ արտադրության տեխնոլոգիայից։
Բացի հայկական եւ արտասահմանյան նարնջագույն գինիներից, կան նաեւ այս գինու մի շարք այլ տարածաշրջանային սորտեր, ինչպիսիք են իսպանական «Տխակոլին», սլովենական «Օրանժնան», ավստրիական «Գրուներ Վելտլիները» եւ այլն։
Նարնջագույն գինին հիանալի կերպով համադրվում է աշխարհի տարբեր խոհանոցների բազմազան ուտեստների հետ: Ահա մի քանի օրինակ, թե ինչով կարող եք մատուցել նարնջագույն գինի։
- Պանիրներ. նարնջագույն գինին լավ համադրվում է մի շարք պանիրների, հատկապես պինդ տեսակների հետ, ինչպիսիք են պարմեզանը, չեդդերն ու գաուդան: Այն նաեւ լավ համադրվում է խորոված պանիրների հետ։
- Ձուկ եւ ծովամթերք։
- Խորոված կամ ապխտած մսամթերք։ Այն նաեւ լավ համադրվում է վայրի թռչնամսի հետ։
- Բանջարեղեն և մրգեր. նարնջագույն գինին հիանալի հավելում է համեմունքներով եւ խոտաբույսերով պատրաստված ուտեստների հետ, ինչպիսիք են խնկունը, ուրցը եւ ռեհանը:
Ինչ վերաբերում է մատուցման ջերմաստիճանին, ապա նարնջագույն գինին ավելի լավ է մատուցել սառեցված վիճակում: Դրանց մեծ մասի մատուցման օպտիմալ ջերմաստիճանը 10-ից 14 ցելսիուսն է:
Նարնջագույն գինին կարելի է մատուցել որպես ապերիտիվ կամ ճաշի կամ ընթրիքի ճաշատեսակների հետ միասին: Կախված ճաշատեսակից եւ ճաշակից՝ նարնջագույն գինին կարող է լինել եւ՛ հիմնական խմիչքը, եւ՛ համակցված գինիների այլ տեսակների հետ։ Այն նաեւ լավ համադրվում է մրգերի ու քաղցրավենիքի հետ՝ դարձնելով այն իդեալական աղանդերի համար:
Նարնջագույն գինին յուրահատուկ եւ հետաքրքիր գինու տեսակ է, որը կարող է զարմացնել իր համով եւ բույրով։ Լավ ընտրություն է նրանց համար, ովքեր փնտրում են արտասովոր եւ ոչ ստանդարտ բան։
Ջոն Ա․