Ծխելն ավելացնում է բերանում պոտենցիալ վնասակար մանրէների քանակը. Nature
Փենսիլվանիայի համալսարանի գիտնականները հայտնաբերել են, որ ծխելը եւ սննդակարգը հանգեցնում են տարբեր միկրոբների բազմացմանը բերանի խոռոչում։ Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են Nature ամսագրում։
Գիտնականները հետազոտել են Նեպալի 63 բնակչի բերանի խոռոչի միկրոբիոմը, ներառյալ տարբեր սոցիալական խմբերի ներկայացուցիչները՝ քոչվորներից մինչեւ քաղաքաբնակներ։ Արդյունքները ցույց են տվել, որ կենսակերպը եւ սովորությունները զգալիորեն ազդում են միկրոֆլորայի կազմի վրա։ Մասնավորապես, ծխողների մոտ հայտնաբերվել է օգտակար մանրէների նվազում եւ պոտենցիալ վտանգավոր միկրոօրգանիզմների ավելացում, օրինակ՝ Streptococcus-ի, Proteobacteria խմբի պաշտպանիչ մանրէների նվազման ֆոնին։
Սնվելը նույնպես իր ազդեցությունն է թողնում. գարու եւ եգիպտացորենի օգտագործումը նպաստել է մանրէների մի տեսակի սերտաճմանը, մինչդեռ բրինձը եւ ցորենը՝ այլ տեսակի։ Բացահայտում էր ավանդական նեպալյան եղինջի ազդեցությունը, որը տեղի բնակիչները ծամում են, բակտերիալ խմբի վրա. այդ բույսը ինքնատիպ միջավայր է ստեղծում որոշ միկրոօրգանիզմների համար։
Հետազոտողների խոսքով՝ բերանի խոռոչի առողջ միկրոբիոմը աջակցում է մարսողությանը, իմունիտետին եւ պաշտպանում պաթոգեններից, մինչդեռ դրա խախտումը կարող է նպաստել հիվանդությունների առաջացմանը։