Սուրճը նվազեցնում է պոլիկիստոզային ձվարանների համախտանիշի առաջացման վտանգը. Nutrition
Մուրսիայի համալսարանի, Մուրսիայի կենսաբժշկական հետազոտությունների ինստիտուտի և Ալիկանտեի սանիտարական և կենսաբժշկական հետազոտությունների ինստիտուտի գիտնականները պարզել են, որ սուրճի ակտիվ օգտագործումը նվազեցնում է պոլիկիստոզային ձվարանների համախտանիշի զարգացման ռիսկը 69%-ով։ Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են Nutrition ամսագրում:
Հետազոտությանը մասնակցել են պոլիկիստոզային ձվարանների համախտանիշով 126 կին և 159 առողջ կամավորներ՝ միավորված հսկիչ խմբի մեջ (առանց գինեկոլոգիական հիվանդությունների): Մասնակիցների միջին տարիքը եղել է 29 տարեկան, իսկ կոֆեինի միջին ընդունումը՝ 52,46 մգ/օր։
Պոլիկիստիկական ձվարանների համախտանիշը (PCOS) պաթոլոգիա է, որն ուղեկցում է ձվարանների դիսֆունկցիայով: Բնութագրվում է ձվազատման բացակայությամբ կամ դրա հազվադեպ առաջացմամբ, ինչպես նաև ձվարանների վրա կիստաների ձևավորմամբ։ PCOS-ն էնդոկրին կանանց անպտղության ամենատարածված պատճառն է:
Հետազոտողները պարզել են, որ այն մասնակիցները, ովքեր ակտիվորեն սուրճ են օգտագործում (օրական երկու կամ ավելի բաժակ) 69%-ով ավելի ցածր են ունեցել պոլիկիստոզային ձվարանների համախտանիշի զարգացում, քան այն կանայք, ովքեր տարբեր պատճառներով դադարել են սուրճ խմել: Բացի այդ, կանայք, ովքեր օրական առնվազն մեկ բաժակ սուրճ էին խմում, 72%-ով ավելի քիչ հավանական էր, որ զարգացնեին պոլիկիստոզային ձվարանների համախտանիշի անվուլյացիոն ֆենոտիպը: Այս տեսակի PCOS-ի դեպքում կանայք ունենում են անկանոն դաշտանային ցիկլեր (անովուլյացիա):
Հետազոտության հեղինակները եկել են այն եզրակացության, որ առնվազն մեկ բաժակ սուրճ խմելը կարող է նվազեցնել պոլիկիստոզային ձվարանների համախտանիշի զարգացման հավանականությունը: Այս օգուտը, ամենայն հավանականությամբ, պայմանավորված է կոֆեինի հակաբորբոքային ազդեցություններով և ինսուլինի նկատմամբ զգայունությունը բարձրացնելու և սեռական հորմոնները կարգավորելու ունակությամբ: