Ո՞ր մթերքներն են բարելավում ուղեղի աշխատանքը

0

Որոշ մթերքներ բարելավում են ուղեղի աշխատանքը եւ թույլ են տալիս մտածողական ունակությունները լավ վիճակում պահել, ասում է սննդաբան Միխայիլ Գինզբուրգը (Ռուսաստան):

Նրա խոսքով՝ ուղեղի վրա առավել դրական ազդեցություն են ունենում են ճարպոտ ծովային ձկները, ինչպիսիք են սաղմոնը կամ սկումբրիան:

«Դրանցում շատ օմեգա-3-պոլիչհագեցած ճարպաթթուներ կան, որոնք անհրաժեշտ են նյարդային բջիջների թաղանթների կառուցման համար»,- ասել է Գինզբուրգը «Զվեզդա» հեռուստաալիքին տված հարցազրույցում եւ նշել է մթերքները:

Երկրորդ տեղում են ձուն եւ ձվի դեղնուցն է: Այս մթերքները ֆոսֆոլիպիդներ են պարունակում, որոնք անհրաժեշտ են ֆոսֆոլիպիդի մեմբրանների կառուցելու համար:

Երրորդ տեղում են «գունավոր բանջարեղենները», ինչպիսիք են գազարը, լոլիկը, պղպեղը եւ դդումը:

«Դրանք բետա-կարոտին եւ կարոտինոիդներ են պարունակում, որոնք հստակ հակաօքսիդիչ ազդեցություն ունեն»,- նշել է մասնագետը:

Այս ցուցակի չորրորդ տեղում ցիտրուսային մրգերն են, իսկ հինգերորդը՝ մի շարք համեմունքներ, ինչպիսիք են քրքումը, կոճապղպեղը եւ սխտորը:

Leave A Reply

Your email address will not be published.