Հետաքրքիր փաստեր գազարի մասին
Գազարը պարունակում է օրգանիզմի համար շատ կարևոր հանքանյութեր. կալիում, երկաթ, ֆոսֆոր, մագնիում, կոբալտ, պղինձ, յոդ, ցինկ, քրոմ, նիկել, ֆտոր և այլն:
Այն պարունակում է նաև կարոտին, որը մարդու օրգանիզմում հայտնվելով՝ վերածվում է Ա վիտամինի: Ընդ որում, եթե գազարն օգտագործում ենք թթվասերի կամ մայոնեզի հետ, ապա վերարտադրված Ա վիտամինն ավելի արդյունավետ է դառնում: Ներկայացնենք նաև մի շարք հետաքրքիր փաստեր գազարի մասին.
1. Գազարն իր հայտնիությամբ աշխարհում երկրորդ բանջարեղենն է
2. Աշխարհի ամենածանր գազարը կշռել է 19 ֆունտ, իսկ ամենաերկարը` 19 ոտնաչափ
3. Անգլիուհիները 1600-ական թվականներին գազարի տերևներն օգտագործում էին իրենց գլխարկները զարդարելու համար` ծաղկի կամ փետուրի փոխարեն
4. Յուրաքանչյուր ամերիկացի տարեկան միջինը 12 ֆունտ գազար է ուտում: